Ce este paradontoza, care sunt cauzele ei si cum o tratam
Paradontoza (boala parodontală) este o afecțiune inflamatorie cronică severă a parodonțiului marginal, adică a țesuturilor care sunțin dinte: gingia, osul alveolar, ligamentul parodontal și cementul radicular.
Boala este tratată nu de un medic stomatolog generalist, ci de un parodontolog, medicul dentist specializat în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolii parodontale.
Simptome paradontoză
- Primele simptome ale bolii se regăsesc în primul stadiu al îmbolnăvirii: gingivita.
Așa cum îi spune și numele, gingivita este o inflamație a gingiei, aceasta însemnând înroșirea si umflarea gingiilor precum și sângerarea lor la periaj.Netratată, inflamația se întinde pe sub dinte, de-a lungul rădăcinii acestuia, ducând la apariția unor leziuni permanente ale țesuturilor din jur.
- Parodontita este următorul stadiu.
Gingia se retrage de pe dinte (retracția gingiei) formându-se pungi parodontale între dinte și gingie. Nu există o durere ca una obișnuită de dinte, așa că boală se instalează pe tăcute, fără să o simțiți.
- Când dinții se mișcă sau cad singuri, sunteți deja într-un stadiu avansat al bolii. Masticația este mult îngreunată, și apar probleme de articulare a cuvintelor.
Nu amânați vizita la stomatolog. În primele stadii, cele în care remarcați o roșeață, umflătură, sau sângerați la periajul zilnic, boala poate fi ușor detectată și ca atare tratată la timp.
Cauza paradontozei si prevenirea acesteia

Cauza paradontozei este încă un subiect neelucidat complet de știință, dar ceea ce se știe cu siguranță este faptul că există factori de risc care întrețin și agravează această boală.
Placa bacteriană și tartrul. În cavitatea orală se regăsesc peste 700 de specii diferite de bacterii, majoritatea benefice.
Însă, atunci când mâncăm, reziduurile alimentare împreună cu parte din aceste bacterii formează o peliculă subțire care se lipește de suprafața dințiilor noștri.
Aceasta este placa bacteriană. Dacă nu se efectuează un periaj dentar corect, placa bacteriană se întărește și se transformă în tartru.
Așadar, boala parodontala poate fi prevenită prin simplul periaj corect efectuat și printr-un detartraj regulat.
Dacă ai cazuri în familie, sau ți s-a spus că ai semne care ducla parandotoză, atunci viita la cabinetul stomatologic o data la 6 luni, pentru controlul sănătății parodontiului marginal și al gingiilor, este obligatoriu.
Alți factori de risc ai paradontozei:
- Fumatul. Chiar și cu o bună igienă orală, tratamentul paradontozei nu este la fel de efficient la fumători sau fost fumători, cum este la nefumători.
- Diabetul tip 2. Studiile effectuate au arătat că există o legătură strânsă între diabet și paradontoză.
- Stresul. Pentru că acesta contribuie la scăderea imunității, bacteriile dăunătoare devin mai puternice decât rezistența organismului.
- Schimbările hormonale, în general apărute în timpul unei sarcini, sau la menopauză.
- Anumite medicamente care modifică cantitatea și calitatea salivei.
- Factori genetici.
Complicatii ale paradontozei
Dincolo de pierderea dinților naturali, paradontoza poate duce la boli ale întregului organism. Bacteriile care duc la dezvoltarea bolii pot pătrunde în sânge și ajunge în alte zone ale corpului.
Studiile clinice effectuate au arătat legătura dintre multe afecțiuni respiratorii, artrita reumatoidă, diabet, afecțiuni ale inimii sau chiar nașteri premature, cu boala paradontala.


Tratament paradontoza
- Prima etapa a tratamentului presupune detartrajul si chiuretajul radicular – etapa de tratament non-chirurgical, ce presupune indepartarea placii bacteriene si a tartrului de pe suprafetele dentare atat supragingival cat si subgingival. Se urmareste astfel reducerea inflamatiei si prevenirea progresiei bolii parodontale.
- A doua etapa presupune debridarea suprafetelor radiculare ce are ca rol eliminarea tesutului inflamat si necrozat de pe radacinile dintilor, astfel incat sa eliminam in profunzime bacteriile patogene;
- A treia etapa presupune tratamente de regenerare care sunt recomandate in cazuri de recesiune gingivala semnificativa, unde apare hipersensibilitatea dentinara prin expunerea radacinilor la atacul acid din cavitatea orala.
Paradontoza se poate vindeca. Dar mai ales preveni!
Cu un tratament adecvat, preferabil început cât mai devreme cu putință, și cu implicarea conștinței pacientului, paradontoza se vindecă.
Periajul corect de 2 ori pe zi, clătirea gurii cu apa gura sau apa simplă după fiecare gustare, detartraj la nevoie și vizita la medicul specialist la fiecare 6 luni, este ceea ce trebuie avut in vedere pentru prevenirea paradontozei și afecțiunilor asociate, a eventualelor carii dentare, sau a necesitatii unei coroane dentare. O vizită la stomatolog la 6 luni este ceea ce recomandăm mereu pentru o sănătate orală bună și un zâmbet minunat.
La ValFamilyDent vă asteptăm cu o gamă largă de servicii si prețuri mici, accesibile tuturor.
Sursa imaginii
Wikimedia creative commons
Autor
-
Medic specialist paradontologie, absolventă a Facultății De Medicină Dentară Carol Davila, București
View all posts